Foto: Hasse Holmberg / TT

Många julbelysningar har brister

Uppdaterad
Publicerad

13 av 17 julbelysningar har elsäkerhetsbrister visar Elsäkerhetsverkets årliga undersökning av julprodukter. Myndigheten uppmanar oss attt köpa från affärer där personalen vet vad de säljer.

Varje år säljs tusentals julslingor och elprodukter inför julen. Men hur säkra är produkterna egentligen? Det kollar Elsäkerhetsverket varje år.

I år testades 17 olika julprodukter, varav drygt hälfen var utomhusprodukter, och myndigheten hittade brister hos 13. Bara fyra var utan anmärkning och typen av fel i år är exempelvis att det saknas viss information i bruksanvisningen som skapar risk att sladdarna monteras på ett felaktigt sätt, samt att vatten kan tränga in under transformatorns hölje och att den kan spricka om den utsätts för mekanisk påfrestning.

– Det är viktigt att vara en medveten konsument inte minst i juletider då julbelysning ofta säljs tillfälligt i butiker som normalt inte säljer elprylar, säger Margareta Willbergh vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Årligt test ger resultat

Ett av syftena med den särskilda marknadskontrollen vid jul är att se hur bra tillverkare, importörer och återförsäljare är på att följa de krav som finns.

Förra året hade hälften av testade produkter anmärkningar av något slag och flera fick försäljningsförbud.

– Vi ser att våra årliga tester av julbelysning ger ett visst resultat. De bristerna som vi konstaterade förra året, ser vi inte i år. Förhoppningen är att tillverkare anstränger sig för att följa de regler som gäller och har en EG-försäkran, fortsätter Margareta Willbergh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.