Mad Men-författare i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde gången arrangeras i dagarna Örebro manuskonvent. Dragplåstret i år är två framgångsrika manusförfattare från USA som står bakom flertalet succéer på tv.

Manusförfattarduon Chris Black och Victor Levin är mycket erfarna och har bland annat arbetat med Tv-serier som Mad Men, Desperate Housewives och Ugly Betty. Till Örebro hade de med sig en mängd inspiration och tips till åhörarna.

-Släpp aldrig taget om din vision! Ta vilken populär tv-serie som helst. Är det en person eller ett team som har haft en vision och vägrat kompromissa, säger Chris Black.

Runt 100 branschfolk på plats

Det är filmregion Stockholm – Mälardalen som arrangerar Örebro manuskonvent. I år är runt hundra manusförfattare, men även producenter och regissörer på plats. Therese Bringholm har arbetat många år i branschen. Bland annat var hon med att skriva manuset till Rederiet. Therese Bringholm ser fram emot ett enskilt samtal med en av gästföreläsarna.

-Det är intressant att få en internationell blick på det projektet jag håller på med. Nuförtiden så tänker man inte bara lokalt utan man tänker internationellt när man skapar serier.

TV-serier allt mer populärt

I USA har tv-serier de senaste åren tagit mer och mer plats i populärkulturen. Budgetarna är enorma. Varje avsnitt av Mad Men hade runt 16 miljoner kronor i budget när de spelades in. Utvecklingen har påverkat manusförfattarnas jobb.

-Jobbet har påverkats enormt. Nu är det många fler aktörer som man kan jobba hos och det skapar en frihet för manusförfattarna. Om ett bolag inte tycker om ens idé kan man gå till ett annat, säger Chris Black.

Hans kollega Victor Levin håller med, men ser även nackdelar:

-Förut var det lättare att nå ut med sitt material eftersom tv-kanalerna var få och hade enorma tittarsiffror, så ser det inte längre ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.