”Måste ställa in ett par övningar”

Uppdaterad
Publicerad

Brandmännens riksförbund har varslat om konflikt för landets alla deltidsbrandmän om arbetsgivarna inte kommer med ett bättre bud. I Örebro län berörs över 200 deltidsbrandmän och konflikten kan få konsekvenser.

– Jag tycket att det är tråkigt att man hamnar i en sån situation att parterna hamnar i stridsåtgärder. Det är inget som jag ser positivt utan man vill ju att det kommer avtal för den här gruppen precis som andra, säger brandchefen Per-Ove Staberyd.

Efter en lång tids förhandling står det nu klart att fackföreningen Brandmännens riksförbund och arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och Landsting (SKL) och Pacta står för långt ifrån varandra.

Med start den 15 juni varslar facket om konflikt som innebär att deltidsbrandmännen inte kommer att uppfylla alla sina arbetsuppgifter. Det handlar om att de under konflikten inte kommer att arbeta utöver beredskapsschemat, inte utföra materialvård och blockad mot allt arbete förutom räddningstjänstuppdrag och livräddande sjukvårdsuppdrag.

– För oss innebär det att vi måste ställa in ett par övningar och så har de varslat om att de inte kommer att ta in brandslang efter insats, det är marginella effekter, tror Per-Ove Staberyd.

Långvarig konflikt

Peter Bergh är förbundsordförande för Brandmännens riksförbund och han tror att konflikten kommer att bli långvarig samtidigt som den inte kommer att påverka enskilda individer.

– Jag har redan nu ställt in min semester i juli. Arbetsgivarorganisationen måste bjuda till nu för att vi ska få en lösning. Många av våra medlemmar är upprörda och om vi inte får ett bättre bud är jag rädd för att det komma massuppsägningar bland deltidsbrandmännen, säger Peter Bergh.

Nerikes brandkår har 215 deltidsbrandmän fördelade på 16 deltidsstationer. Men trots det tror brandchefen inte att allmänheten kommer att märka av konflikten.

– Brandkåren kommer som vanligt några sådana åtgärder har man inte varslat om. Man kommer att svara för räddningstjänst och svara för livräddande åtgärder i väntan på ambulans, men däremot serviceuppdrag när vi stöttar försäkringsbolag med saneringsuppdrag det kommer man inte att ställa upp på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.