Foto: Johannes Weckstrom

Militärbil med farlig last välte

Uppdaterad
Publicerad

En militär lastbil, som transporterade sex kubikbeter diesel, välte på söndagen i ett dike utanför Hjortkvarn söder om Örebro.

Två personer fick föras till sjukhus efter olyckan. En av dem satt fastklkämd i lastbilen i nästan tre timmar.

Bilen var ihoptryckt på ett svårt sätt. Samtidigt är lastbilshytter väldigt hårda och svåra att ta sig in i. De omständigheterna tillsammans gjorde att det tog jättelång tid att ta loss honom, säger Anna Henningsson som leder arbetet på plats.

Ville inte förvärra skadorna

Anna Henningsson berättar också att man var tvungen att gå försiktigt tillväga för att inte förvärra den fastklämda personens skador. Och hon medger att det var ovanligt svårt att få loss mannen.

– På mina 25 år har jag inte varit med om att vi har hållit på i nästan tre timmar, säger Anna Henningsson.

Läcker diesel

Lastbilen transporterade sex kubikbeter dieselolja, som är mycket giftigt. Efter olyckan så läckte samtliga tre av lastbilens dieseltankar.

– Vi borrar hål i tankarna för att försöka suga ut kvarvarande diesel. Sedan måste bilen lytas från platsen och den diesel som runnit ner i marken måste grävas upp så att området saneras, säger Anna Henningsson.

Olyckan inträffade på Riksväg 51 vid klockan halv ett på söndagen. Lastbilen ingick i en konvoj med ett tiotal militärfordon. Det är oklart vad som orsakade olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.