Miljonsatsning ger fler jobb

Uppdaterad
Publicerad

Landets enda återvinningsanläggning för glasförpackningar mångmiljonsatsar nu på ny teknik. Satsningen säkrar och skapar nya jobb i Hammar, men är också en god investering för miljön.

– Vi gör en ganska stor ombyggnad och det handlar om öka kapaciteten på anläggningen. Vi sitter i ett läge där glasåtervinningen ökar, säger Hans Standàr som är vd på Svensk Glasåtervinning.

I takt med att vi svenskar dricker allt mer ökar även mängden glas som ska återvinnas. Varje dag kommer runt 700 ton glas hit till fabriken i Hammar utanför Askersund.

Här sorteras glaset efter färg, sort och kvalitet, och oönskat material tas bort. Men för att kunna göra det ännu bättre än i dag investerar företaget nu 15 miljoner kronor i bland annat en ny kamerateknik som kan sköta sorteringen.

För trots att det heter glasåtervinning lämnas det mycket annat.

– Ja, men så är det. Det blir alltid felinkast. Det kan vara misstag och så kan det vara grejer man vill bli av med, och så hamnar det hos oss, säger Hans Standàr som är vd på Svensk Glasåtervinning.

Tre nya tjänster

Den nya tekniken kommer att halvera mängden skräp som i dagsläget körs till tippen för deponi och trots att man är världsledande och återvinner över 90 procent av materialet vill man bli ännu bättre.

Satsningen innebär även tre nya tjänster något som välkomnas av kommunen.

– Det betyder jättemycket för oss både när det gäller jobbtillfällen, men också att vi får ha en anläggning som är den enda i Sverige som kan stå för bra återvinning och bra tänkande när det gäller miljöfrågor, säger kommunalrådet Per Eriksson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.