Foto: SVT

Mobbningen följer med hem efter skolans slut

Uppdaterad
Publicerad

Mobbning sker inte bara under skoltid utan följer allt oftare med ut på nätet. Förra året hade Vivallaskolan i Örebro ett stort nätfall, som man lyckades få stopp på.

Det var förra året som några elever på Vivallaskolan skapade anonyma konton på Facebook och spred rykten och kränkte en enskild elev. Trygghetsteamet på skolan fick reda på det och kunde ta tag i fallet.

– Det är lite av ett detektivarbete, men det redde ut sig och vi lyckades lösa det. Sedan har vi haft uppföljningssamtal med den elev som är mobbad och de elever som har mobbat, tills den elev som är mobbad säger att nu mår jag bra, säger Lisa Åsgrim, lärare och med i Vivallaskolans trygghetsteam som bildades förra året.

#mobbning

Fler tjejer än killar kränks

Enligt en rapport från Friends har var tredje barn mellan 10 och 16 år blivit kränkt i sociala medier. Dubbelt så många tjejer som killar uppger att de kränkts. Barn- och elevombudet, BEO, får också anmälningar om mobbning och kränkningar på nätet och i sociala medier. Ofta börjar det i skolan och fortsätter sedan när man kommer hem på olika nätforum.

För de som utsätts kan det handla om saker som skrivs, att någon lägger upp bilder eller filmer mot ens vilja eller att man stängs ute.

– Det kan handla om att man inte får vara med och spela på samma server, det kan handla om att man i klassen har en facebookgrupp och varje gång som jag skriver någonting så får jag inget svar och ingen som gillar mina inlägg, eller att jag skickar sms och jag kan se att de läst, men jag får inga svar. Att man blir behandlad som luft, säger Olle Cox, nätexpert på Friends.

Behöver stöd

Om man blir utsatt på nätet är det viktigt att prata med en vuxen och både göra en anmälan till de som ansvarar för sidan eller appen och göra en polisanmälan, enligt Olle Cox. Som förälder kan man också se till att vara intresserad av barnens liv på nätet och ställa frågor på samma sätt som man frågar om annat. Och för den som kränks betyder stöd från andra mycket.

– De som fått stöd av kompisar när de varit utsatta känner en väldig lättnad av det, säger Olle Cox.

Efter det som hände på Vivallaskolan pratar man med eleverna om hur man ska vara på nätet och det finns en enkel regel.

– Det man inte kan säga så här (ansikte mot ansikte), kan man inte heller säga på nätet, säger Lisa Åsgrim.

Här kan du läsa mer om mobbning på nätet och hur du kan få hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet