William Grönlund avsäger sig sina offentliga uppdrag inom Miljöpartiet i Nora kommun efter migrationsöverenskommelsen. Foto: SVT Grafik och Privat

MP-topp lämnar alla uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets toppnamn i Nora hoppar nu av sina uppdrag efter regeringens besked om nya regler för att minska antalet asylsökande.

Vid valet 2014 stod William Grönlund överst på Miljöpartiets lista i valet till kommunfullmäktige i Nora. Han blev också partiets gruppledare.

Men nu lämnar han alla politiska uppdrag.

När han igår i bilen hörde nyheten om hur Miljöpartiet och Socialdemokraterna tillsammans lade fram sitt åtgärdspaket för att minska antalet flyktingar började ett beslut att växa fram. Idag har han i ett inlägg på sin Facebooksida tagit avstånd från överenskommelsen och meddelar att han kommer att avsäga sig alla politiska uppdrag.

– Redan när jag satt i bilen kände jag: det här kan jag inte ställa upp på, säger William Grönlund.

Kan inte fortsätta

I inlägget på Facebook, som också skickats till hans partikamrater, skriver han:

”Jag kan inte fortsätta. Migrationsöverenskommelsen igår mellan miljöpartiet och socialdemokraterna gör att jag inte längre med trovärdighet, gentemot omvärlden eller mig själv, kan agera företrädare för miljöpartiet de gröna.

Den kanske starkaste drivkraften i mitt politiska engagemang har varit omsorgen om och viljan att vi ska ta hand om de allra mest utsatta – en solidaritet som genomsyrar vårt partiprogram och vårt parti.”

Mycket oroad

William Grönlund kommer att stanna kvar som medlem, men kommer inte längre att företräda partiet. Han skriver till sina partikamrater att han har respekt för den utsatta position som partiets företrädare på riksnivå har haft under förhandlingarna: ”Jag är inte arg eller upprörd. Snarare tom.”

– När Miljöpartiet skriver under sådana här dokument är jag mycket oroad för vart samhället är på väg, säger William Grönlund till SVT.

Så skärps alsylreglerna

  • Utlänningslagen ska anpassas till EU:s miniminivå. Det rör sig om en tillfällig lagstiftning som ska gälla under tre år.
  • Rätten till anhöriginvandring tidsbegränsas. Bara mycket begränsade undantagsfall tillåts.
  • Åldersbestämning av unga ska införas.
  • Tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar. Undantag görs för barn och familjer som registrerats innan de nya reglerna presenterats i dag. Bestämmelserna om uppehållstillstånd på grund av synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter ska ersättas med en bestämmelse om att uppehållstillstånd kan medges av humanitära skäl i vissa, mycket begränsade undantagsfall.
  • Försörjningskraven kommer att skärpas.
  • ID-kontroller ska införas på samtliga kollektiva transportsätt till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.