Nanny belle försvinner i oktober

Uppdaterad
Publicerad

Från och med första oktober försvinner möjligheten till barnpassning på obekväm arbetstid från företaget Nanny Belle i Örebro. Något som påverkar cirka 90 familjer i kommunen.

För en av dem, Linn Davidsson, kom beskedet som en chock. Företaget Nanny Belles har sedan fem år bedrivit barnomsorgen för kommunen. Men efter att kommunen tidigare i somras beslutade att ändra de ersättningsregler som rör barnpassning på obekväm arbetstid, avvecklar de nu verksamheten i Örebro. Det beskedet kom för tre veckor sen.

– Det blev ett väldigt plötsligt besked, för det gäller ju redan nu från första oktober, säger Linn Davidsson, undersköterska och ensamstående med två barn.

Orimlig kostnad

Socialdemokratiska kommunalrådet Kenneth Nilsson menar att det är orimligt att barnpassning, eller pedagogisk omsorg som han kallar det, ska kosta mer än förskoleverksamhet gör på kvällstid och att det är därför man valt att se över omsorgssystemet. För att möta det nya behovet ska delar av den barnomsorg som finns utökas med längre kvällsöppet och fler kvälls- och nattplatser. Men det fungerar inte i alla lägen, ,emar Linn Davidsson.

– Nattis är ett jättebra alternativ, men det passar inte för alla barn. Varje kväll jag jobbade kväll fick jag samtal från personalen att barnen var väldigt oroliga. Min dotter hade väldigt svårt att sova och fick raseriutbrott och ville bara hem, berättar Linn Davidsson.

Ingen dialog med kommunen

Det är runt 90 familjer som i dag får barnpassning på obekväm arbetstid och som kommer att drabbas i och med förändringarna i oktober. Och trots flera försök till kontakt med kommunen för att föra en dialog och hitta en lösning på problemen uteblir responsen.

Kenneth Nilsson säger att han inte känner till att några brev ska ha kommit till kommunen. Men det ska det ha gjort, enligt Linn Davidsson.

– Det var ganska många föräldrar som skickade in brev, men jag har inte hört någonting om något gensvar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.