Foto: SVT

Nedskräpning ett stort problem i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Förra året bötfälldes endast fyra personer efter att ha slängt skräp på marken i Örebro, trots att kommunen vittnar om att nedskräpningen är ett omfattande problem i staden.

Under helgerna är det mycket sopor som hamnar på andra ställen än i papperskorgarna runt om i Örebro. Svartån runt Örebro slott är inget undantag. Där slängs varje helg ett stort antal burkar och flaskor, men också en och annan cykel.

– Jag tycker att det är bedrövligt. Det är synd alltså. Det är onödigt arbete, om de inte slängde i något hade vi inte behövt göra det här. Då hade vi kunnat lägga tiden på något annat, säger Pontus Lagerström, renhållningsarbetare på Örebro kommun.

Ett stort problem

Trots att kommunen satsar på att hålla staden ren, bland annat genom nyinvesterade papperskorgar, så är nedskräpningen är fortfarande ett stort problem.

– Man kanske inte alltid drar så långtgående tankar själv om det plast och skräp som hamnar ner i Svartån. Men det bryts ju ner till mindre partiklar och följer sedan med hela vägen till Östersjön och är inte bara ett lokalt problem, säger Örebro kommuns avfallsingenjör Ola Eklöf.

Varför människor skräpar ner är svårt att svara på.

– En del är väl lättja. Men det är inte bara besökarna som är orsaken. Vi har även fåglar som hjälper till att skräpa ner, säger Ola Eklöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.