Foto: Claudio Bresciani / TT

Nu blir medicinen gratis för alla barn

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första januari 2016 blir receptbelagda läkemedel gratis för alla barn och ungdomar under 18 år.

Reformen ska jämna ut hälsoskillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper i samhället och garantera att alla barn får den vård de behöver.

– Rent spontant tycker jag att det är bra, säger Jonas Ludvigsson som är barnläkare och forskare på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Men jag tror det bästa hade varit att sänka gränsen för högkostnadsskyddet som i dag är 2 200 kronor. Om man hade sänkt det till kanske 500 kronor hade man signalerat att läkemedel egentligen inte är gratis, och att det inte är något man ska hämta ut om man verkligen inte behöver dem, säger han.

Risk för att köerna ökar

Han tror att det finns en risk att antalet besök, och att köerna inom vården, ökar med den nya reformen.

– Jag tror att vi kommer kunna se en sådan glidning. Om medicinerna är gratis är det lättare att man hämtar dem medan man tidigare kanske har varit beredd att vänta, säger han.

Är det din uppfattning att familjer inte har råd att betala medicin till sina barn?

– Generellt sett är det inte så, men det finns en liten grupp som inte har det, säger Ludvigsson.

Kostar 400 miljoner

Reformen beräknas kosta omkring 400 miljoner kronor om året.

– Det är klart att man kan fundera kring om dessa pengar hade kunnat göra sig bättre någon annan stans. Men jag har inte den överblicken som gör att jag kan uttala mig om det.

Förutom svenska medborgare omfattas även asylsökande barn och ungdomar av reformen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.