Nu blir toabesöket gratis

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det inte längre kosta pengar att bli nödig. I sommar testar kommunen att införa avgiftsfria offentliga toaletter.

Det är programnämnd Samhällsbyggnad som tagit beslutet om avgiftsfria toaletter. Diskussionerna kring gratis toalettbesök har pågått länge. Redan 2012 la Vänsterpartiet fram en motion, som dock avslogs.

Men nu ska det alltså bli gratis, i alla fall under perioden 1 juli till 31 oktober, att uträtta sina behov i Örebro.

– Det gör mig så klart glad att det här införs. Samtidigt skulle det vara väldigt illa om det efter sommaren återigen blir så att det kostar mer att gå på toaletten som kvinna än som man, säger Jessica Carlqvist (V), i ett pressmeddelande.

I dag är det redan avgiftsfritt att besöka en pissoar i Örebro på exempelvis Järntorget, Stora Holmen och i stadsparken.

– Naturligtvis behöver även män använda toaletter ibland men för kvinnor är det nästan uteslutet att uträtta sina behov på en pissoar, särskilt eftersom det ofta är tydligt markerat att dessa bara är för män. Det här är ett väldigt konkret exempel på ojämställdhet i offentliga rummet, säger Jessica Carlqvist (V), i pressmeddelandet.

Eftersom sommaren kommer kommunen utvärdera hur det fungerat med gratistoaletter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.