Foto: SVT

Nu har härbärget stängt

Publicerad

Härbärget för EU-migranter, Vinternatt, i Örebro, är nu stängt. De organisationer som stått bakom Vinternatt ska nu ta ställning till vad som händer framöver.

– Vi har haft en bra vintersäsong, våra gäster har varit nöjda. De har fått ut det de behövt tror jag. Att kunna vila här, sköta sin hygien och äta sig mätta, säger Rikard Edefors, ordförande styrgruppen Härbärget Vinternatt

Hur har man fått en plats på härbärget?

– Man har dykt upp på onsdagseftermiddagar på Frälsningsarmén nere på stan, där har platserna fördelats utifrån en rangordning som gör att så många som möjligt ska få del av platserna.

Under de tre månader som härbärget haft öppet har man haft cirka 900 nattgäster. Men endast tolv per natt. Gästerna har varit från många olika länder.

Har ni fått neka några?

– Inte till och börja men under mars månad var det ett högt tryck och ganska rörigt vid fördelningen, då var det många som kom till stan.

Blir det någon nästa säsong?

– Ja det tror vi, det här härbärget behövs minst nästa vinter också. Vi vill dessutom göra mer, vi vill finnas till för rådgivning om rättigheter och skyldigheter i svenska samhället. På ett lite bredare plan vi vill lära känna den här gruppens behov, och verka för långsiktig förändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.