Foto: arkiv, TT

Nu skärps kraven i SHL

Uppdaterad
Publicerad

SHL och Svenska ishockeyförbundet har kommit överens om ett nytt avtal: för elitlicens sätts nu högre krav på publikkapacitet och ekonomi. Något som skapar problem för många klubbar, både i SHL och i Hockeyallsvenskan.

De nya kraven innbär att en SHL-klubb måste kunna erbjuda en arena med publikkapacitet för 5000 åskådare, varav 3500 ska vara sittplatser. Det innebär 500 fler sittplatser än tidigare. Det införs även ett ökat krav på synligt eget kapital om 4 miljoner kronor.

Örebro hockeys Behrn Arena har i dag en kapacitet på 5100 platser. Så långt allt gott. Däremot har man i dag bara 3300 sittplatser, alltså 200 mindre än det krav som kommer att gälla från och med nästa säsong.

Även topplagen i Hockeyallsvenskan får det svårt om de tar sig upp i SHL. BIK Karlskogas arena Nobelhallen har en kapacitet för 5600 åskådare, varav endast 1266 sittplatser. Det innebär att klubben får svårt att möta kraven om de skulle ta sig upp från Hockeyallsvenskan till nästa säsong.

– Det känns ju tudelat. Vi är långt ifrån SHL just nu. Från klubbens sida fokuserar vi på en bra avslutning den här säsongen rent sportsligt. Men vi kan ju inte låta bli att snegla åt SHL i det här tabellläget. Chansen finns ju att vi går upp och då blir det en jäkla utmaning att fixa 2200 sittplatser, säger Torsten Yngvesson, klubbchef BIK Karlskoga.

Är det rimliga krav?

– Nej, jag vet inte vad som ligger bakom det. Hur det skulle göra SHL starkare har jag svårt att se. Vi vet av erfarenhet av ett stort antal av våra besökare vill stå, ska vi då bygga om arenan för dyra pengar när det är något som publiken inte uppskattar?

Även Västerås kommer att ha svårt att möta kraven vid en uppgång. Där har man i dag en hemmaarena som kan ta emot 4902 åskådare. Johan Fägerbladh ordförande i VIK säger till SVT Västmanland att detta var nya siffror. Ekonomin fixar de, sittplatserna fixar de men ståplatserna får de fundera på, säger han.

De nya kraven för elitlicens

Skillnaden från detta avtal och tidigare avtal är att det nu är ett krav på eget kapital på minst fyra miljoner kronor den sista april varje år. Tidigare har det varit tillräckligt att ha sin ekonomi i balans om det så endast har varit med en krona. Man har även ökat kravet på sittplatser från 3000 till 3500. Den totala publikkapaciteten om 5000 åskådare står fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.