Leif GW Persson. Foto: SVT

Nu vill alla bli som GW

Uppdaterad
Publicerad

Vill du bli som Leif GW Persson? Då kan du läsa det nya kriminologiprogrammet som drar igång vid Örebro Universitet till hösten. Intresset för ämnet är stort just nu, och på universitetet förväntar man sig högt tryck på platserna.

– Brott och straff är ju ständigt närvarande i samhällsdebatten, kriminalitet och brott berör och väcker känslor. Och det som väcker känslor och berör det intresserar vi oss för, säger Henrik Andershed, docent i kriminologi vid universitetet.

Och några av de allra mest populära fristående kurserna på Örebro universitet är i just kriminologi.

”Mer och mer medvetna”

– Människor blir mer och mer medvetna om att kriminalitet orsakar väldig mycket samhällskostnader och lidande och kan bidra till otrygghet. Det kan ju faktiskt vara så att man vill vara med och göra någonting åt det, säger Andershed.

Men det stora intresset kan ha andra orsaker också. För om inte kriminalgenren varit så populär på tv och i bokform hade söktrycket inte varit lika stort.

– Sannolikt inte. Jag tror att man intresserar sig för saker som finns i bruset. Det man exponeras för, det påverkar en.

Finns behov

Det finns ett behov av kriminologer och många får jobb efter att ha tagit en kandidatexamen. Kriminologer tittar bland annat på varför människor begår brott, hur man förebygger det och hur man ger rätt stöd till brottsoffer.

– Om vi har ett vetenskapligt förhållningssätt på brottsförebyggande och otrygghet så kommer det vara effektivare än att bara tycka och tänka utifrån politiska ideologier till exempel. Vi behöver ha ett vetenskapligt perspektiv, och det är det man får om man utbildar sig till kriminolog, säger Andershed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.