Efter terrorgripandet – hotbild mot moskén

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en 45-årig örebroare häktats misstänkt för att ha rekryterat terrorister till islamistiska organisationer i Irak och Syrien upplever Örebro moské en ökad hotbild mot sin verksamhet.

– Att på detta sätt misstänkliggöra församlingen har haft en negativ påverkan och skapat en allvarlig hotbild mot moskén, säger Jamal Lamhamdi, talesperson för moskén i ett pressmeddelande.

Hittills har ett 15-tal örebroare rest till området Irak-Syrien med syfte att ansluta sig till IS. Säkerhetspolisen misstänker att rekryteringen skett i anslutning till moskén, men inte av dess företrädare.

Terroriströrelsen IS

Det påståendet har enligt moskén ökat hotbilden mot deras verksamhet.

– Vi har haft ett möte med moskén i veckan och diskuterat frågan. De upplever att det finns en ökad hotbild utifrån det pressmeddelande som Säkerhetspolisen skickade ut förra veckan, säger Fredrik Malm, närpolis i Vivalla.

Attentat i november

Det här är inte första gången som Örebro moské lever med en hotbild. I mitten av november förra året utsattes moskén för ett attentat. Någon eller några kastade in en flaska med brandfarlig vätska, men den utredningen lades ned i brist på bevis.

– Vad jag vet så har det inte kommit några konkreta hot nu, säger Malm.

Under den senaste veckan har Örebropolisen haft möten med moskén för att diskutera den uppkomna situationen.

– De upplever att de är mer utsatta nu efter den senaste tidens rapportering, säger Malm.

SVT Örebro har sökt Örebro moskés talesperson Jamal Lamhamdi för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet