Örebro kommun avlastar Malmö

Publicerad

Örebro kommun ska avlasta Malmö med mottagandet av barn och ungdomar som söker asyl. Enligt ett pressmeddelande ska de första barnen komma till kommunen inom kort.

De senaste sju dagarna har 8.015 personer sökt asyl i Sverige. Av dessa är 1.698 ensamkommande barn enligt siffror från Migrationsverket och just nu är det ett hårt tryck på kommunerna i södra Sverige. Som hjälp kommer nu Örebro, som en av flera kommuner, att ta emot barn och unga i ankomst till Malmö.

Enligt ett pressmeddelande från Örebro kommun är knappt 50 platser iordningsställda och kommunen har även börjat anställa boendepersonal. Planen är att barnen och ungdomarna ska stanna en kortare period i Örebro i väntan på anvisning till en annan kommun.

De första barnen ska komma inom kort.

– Läget i Örebro är sedan tidigare ansträngt, men vi har en stabil grund att stå på i vårt ordinarie arbete med ensamkommande barn och har bedömt att vi har förutsättningar att hantera även detta. Det är bra att vi kan hjälpa till och avlasta dem som har ett högre tryck, säger Susanne Bergström, förvaltningschef Socialförvaltningen Örebro kommun, i pressmeddelandet.

”Detta åtagande sker utöver det vanliga mottagandet av ankomstbarn i Örebro”, står det i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.