Foto: Johan Dalhäll

Örebro universitet bland de 350 främsta

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna kommer högskoletidskriften Times Higher Education ut med sin årliga högskoleranking. I år finns en nykomling med på listan: Örebro universitet.

På rankingen över världens 801 främsta universitet kvalar Örebro sig in på plats 300 till 350, enligt indelningssystemet. Det är första gången någonsin lärosätet finns med på listan.

– Det här bidrar till att göra både Örebro universitet och Örebro mera känt på den internationella arenan. Det är inte minst viktigt eftersom vi nu målinriktat satsar på att öka vårt internationella engagemang såväl inom forskning som utbildning, säger rektor Jens Schollin i ett pressmeddelande.

Rankingen utgår från en mängd olika kriterier såsom utbildning, forskning, citeringar, internationalisering och näringslivsfinansiering. Enligt Örebro universitet är främsta anledningen till listinträdet att man fått många vetenskapliga artiklar citerade av forskare världen över.

Totalt finns cirka 17 000 universitet i världen. Listan tar enbart med de universitet som publicerat mer än tusen vetenskapliga artiklar under en femårsperiod, vilket gör att inte fler än 801 universitet tar sig in på årets lista.

Sammanlagt finns elva svenska universitet med i rankingen. Bäst anses Karolinska Institutet vara med plats nummer 28. Örebro universitet placerar sig sist av de medverkande svenska lärosätena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.