Foto: SVT

Örebro vill stoppa sprinklersystemen

Publicerad

Örebro kommun vill stoppa alla sprinklersystem kopplade till det kommunala vattennätet. Något som möter kritik.

Örebro växer och därmed ökar också trycket på det kommunala vatten- och avloppsnätet. För att hålla kostnaderna nere har kommunen därför börjat minimera de tjänster som de enligt lag inte är skyldiga att tillhandahålla. En sådan tjänst är vatten till sprinklersystem.

– Kapaciteten i vårt nät är begränsat och Örebro växer fantastiskt och utifrån det får vi helt enkelt vara försiktiga med att teckna in kapaciteten vi har. Den kommer att behövas till den bebyggelse som nu växer fram, Leif Rehnberg, VA-ansvarig Örebro kommun.

Möter kritik

När en person eller ett företag ställer frågan om att ansluta sprinklers till vattennätet är det därför kommunens nya hållning att generellt säga nej. Den nya hållningen möter nu kritik.

– Det är beklagligt att man gör så. Det här är ju en teknik som har funnits i många, många år där det finns vatten och tryck tillräckligt så har man kunnat nå en överenskommelse att ansluta sprinklersystemen till det kommunala nätet, säger Gösta Holmstedt, VD Sprinklerfrämjandet.

”Inget vi har ansvar för”

De fastigheter som idag är kopplade till ledningsnätet kommer att få bli kvar. Det långsiktiga målet är dock att få bort så många som möjligt.

– Vi kommer säkerligen inte att nå det målet men ambitionen är att minska ner antalet sprinklers som är direktkopplade mot vårt nät. Sprinkler i all ära men det är ändå sidoordnat verksamheten, det är inget som vi har ansvar för, säger Leif Rehnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.