Foto: SVT

Örebroforskare försvarar Karolinska Institiutet

Publicerad

Efter skandalen kring den så kallade Macchiariniaffären väljer nu Örebroläkaren och professorn vid Karolinska institutet (KI) att försvara den verksamhet som pågår där.

I en replik till en debattartikel på DN Debatt skriver forskaren och professorn Jonas Ludvigsson från Örebro att han inte känner igen sig i bilden av KI som en plats ”där KI-forskare tappat fotfästet och vill sola sig i glansen av Nobelpriset”.

”Hushåller med forskningsanslag”

Istället, menar Jonas Ludvigsson, är Karolinska en plats där viktig forskning bedrivs långsamt och noggrant:

”Vi tar små steg. Vi bygger inga nya myrstackar, men vi drar barr till stacken. Det är så forskningen ser ut för 90 procent av alla på KI. Tillsammans bygger vi lego med kunskap, små bitar som kan bli till en bro, eller något större. Nej, vi lever inte ett liv utanför lagen, vi slösar inte med skattebetalarnas medel.

Vi ansöker om tillstånd från etikprövningsnämnden. Vi hushåller med forskningsanslag och åker andra klass på tåget. Vi värmer matlådor till lunch eller går till personalrestaurangen.”

”Känner mig lurad”

Men även Ludvigsson är kritisk till hur KI hanterat fallet med Macchiarini.

”Jag känner mig lurad av Macchiarini och hanteringen av Macchiarini-affären, och jag är inte ensam. Macchiarini lyckades tjusa mitt universitet genom lögner och falska löften. För det bör ansvar utkrävas

Detta handlar Macchiarini-affären om

  • Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini, 57 år, blev världsberömd när han 2011 på Karolinska genomförde världens första transplantation med en luftstrupe av plast, besådd med patientens egna stamceller.
  • En polisutredning för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada pågår efter tre transplantationer som Machariani utförde på Karolinska Sjukhuset 2011 och 2012.  Av de tre patienterna är två döda och en av dem i behov av intensivvård.
  • Hösten 2014 anmäldes Machiarini för forskningsfusk. De menade att det saknades etiska tillstånd och vetenskapliga belägg för att de konstgjorda luftstrupar som opererades in skulle utvecklas till en fungerande luftväg med hjälp av patientens egna stamceller.
  • KI:s rektor tog in en extern granskare som gav de fyra läkarna rätt. Trots det valde KI att fria kirurgen efter att det tillkommit ytterligare dokumentation
  • I höstas fick Macchiarini förlängt kontrakt vid KI – något som nu dragits tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.