Foto: TT

Örebroforskning: Polisen skapar trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Fotpatrullerande poliser och uniformerade vakter ökar folks trygghetskänsla i miljöer som upplevs som otrygga. Dit hör ödsliga platser på natten och stadsmiljöer där många människor rör sig nattetid.

Redan närvaro av en polisbil minskar otryggheten, men långtifrån så mycket som fotpatrullerande personal. Och polisnärvaro i relativt trygga miljöer kan få motsatt effekt – att känslan av trygghet minskar.

Det är några iakttagelser i en färsk rapport från forskningscentret Caps (Center for Criminological and Psychosocial Research) vid Örebro universitet som återges på polisens hemsida.

Rapporten baseras på enkätsvar från cirka 350 personer mellan 18 och 86 år, jämnt fördelade mellan kvinnor och män, och på tidigare forskning i andra länder.

Enligt Brottsförebyggande rådet känner 15 procent av den svenska befolkningen sig otrygga när de är ute ensamma sent på kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.