Pilgrimsfalkarnas första flygtur

Uppdaterad
Publicerad

För tionde året i rad arrangerar Närkes ornitologiska förening stödutsättning av Pilgrimsfalksungar. I år var det tre ungar, två hanar och en hona.

Ungarna är uppfödda på Nordens Ark i Bohuslän och kom till buren som sitter högst upp på Lantmännens silo i Fjugesta.

När buren öppnas ger sig ungarna, som är mellan 35-40 dagar gamla ut på sin första flygtur.

– Ibland har dom bråttom ut och kan inte riktigt flyga och då dimper dom ner på marken, då får vi leta upp dom och bära upp dom igen. Så kan det hålla på men efter en tid blir ungarna bättre på att flyga, säger Leif Bertilsson från Närkes ornitologiska förening.

I årets kull var det en modig individ som ett par timmar efter att luckan till buren öppnats gav sig ut på en förhållandevis kontrollerad flygtur. Ungen flög ett par varv runt silon innan den landade högst upp i telemasterna på silon. De andra två ungarna nöjde sig med en promenad på taket.

Falkarna stannar i området en tid efter att de släppts fria men flyttar sedan till andra ställen i landet.

– Några av våra falkar häckar uppe i Norrland. Man har till och med hittat några nere i Danmark, säger Leif Bertilsson.

Trots att inga av de falkar han släppt ut under ett decenium har bestämt sig för att bosätta sig i Fjugesta så hoppas Leif Bertilsson att några ska göra det en dag.

– Ge upp får man inte göra, säger Leif Bertilsson.

Pilgrimsfalken var nära att utrotas under början av 70-talet. Boplundring, tjuvjakt och miljögifter var några av orsakerna.

– Miljögifter gjorde att skalen blev så tunna att dom ruvades sönder, säger Leif Bertilsson.

Från att ha varit nära utrotning har pilgrimsfalken idag hämtat sig.  Man uppskattar att det finns omkring 500 pilgrimsfalkar i Sverige mycket tack vare ett lyckat avelsprogram och genom stödutsättningar som den i Fjugelsta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.