Miljöpartisten Niclas Persson tycker att det är olyckligt att Palestinas flagga förknippas med terrorism. Foto: SVT

Polis terrorlistar palestinsk flagga

Publicerad

Palestinas flagga visas upp som terroristsymbol i ett internt arbetsmaterial hos den svenska polisen. Men enligt chefen för Nationella taktiska rådet är det inte aktuellt med en ändring.

Bredvid den terrorstämplade organisationen Abu Nidal Organization syns den Palestinska statens officiella flagga. Förteckningen kommer från Nationella taktiska rådet och listan blev tillgänglig för allmänheten när Örebro kommun skickade ut den till stans gymnasierektorer, något som bland annat NA uppmärksammat.

– Exakt samma symbol används av Abu Nidal Organization. Det är inte helt ovanligt att organisationer gör så, på till exempel IS flagga finns Muhammeds trosbekännelse, som i sig inte har med terrorism att göra, säger Jonas Hysing, chef för Nationella taktiska rådet.

Han anser inte att materialet är felaktigt. Rådet har fått informationen från den amerikanska myndigheten för terroristbekämpning. Förteckningen är ett internt polismaterial, men användes av gymnasieskolor för att öka kunskaperna om extremistorganisationer eftersom flera Örebroungdomar rest för att strida med IS i Syrien och Irak. Miljöpartisten Niclas Persson, kommunalråd i Örebro, var en av dem som reagerade på att Palestinas flagga visas.

– Det är viktigt att det här blir rätt. Materialet finns ju till för att upplysa och även om det finns en organisation man vill varna för är det symbolen som pekas ut, säger Niclas Persson.

– Det största problemet är att man kopplar samman den palestinska frihetskampen med terrorism. Det är väldigt olyckligt.

Men enligt Jonas Hysing kommer en ändring antagligen inte att bli aktuell.

– Det är möjligt att vi lägger till en text om att symboler ofta används på flera sätt. Men symbolen används av en terrorklassad organisation, det måste svensk polis informera sina anställda om, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.