Foto: Johan Pisoni/SVT

Polisen har avhyst busskursmannen

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen har Örebro kommun i samarbete med polisen genomfört en avhysning av den man som tidigare bosatt sig i en busskur på resecentrum i Örebro.

– Det vi har gjort är att avhysa dennes tillhörigheter från platsen, men vi kan inte avvisa personen från platsen eftersom att alla har rätt att vistas på allmänna platser, säger polisens tjänstgörande befälhavande Anders Wallin.

Det är kommunen som med hjälp av ordningslagen beslutat att avlägsna mannens tillhörigheter. Dessa har under morgonen transporterats till ett förvaringsutrymme som den berörda kommer få tillgång till.

– Personen i fråga var inte på plats när vi gjorde avhysningen, men han vet att vi har varit där och att han ska få tillgång till grejerna. Allt gick bra och det hade det säkert gjort även om han varit på plats. Vi har haft mycket kontakt med honom, berättar Ted Esplund, ställföreträdande lokalpolisområdeschef som var på plats när mannens tillhörigheter avhystes.

Busskuren fri för användning

Vad som nu händer med den enskilde vet inte polisen.

– Jag vågar inte svara på vem som äger stafettpinnen, men vanligtvis är det socialtjänsten som ansvarar för kommunmedborgarna, säger Esplund.

Polisen meddelar att allmänheten i dag kan återgå till att använda busskuren.

– Alla grejer är borta från platsen och busskuren är öppen igen, det är lite skitigt kanske, men den går att använda, säger Esplund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.