Polisen förstärker säkerheten i Örebro

Publicerad

Anlagda bränder, politiska lokaler som klottrats ner med ”Isis”, oron efter bombdåden i Paris. Polisen i Örebro fick en hektiskt dag inte minst på grund av att många ortsbor hörde av sig och var oroliga.

Enligt vakthavande befäl på örebropolisen, Henrik Dahlström, är man nu i en ansträngd situation. Inte minst mot bakgrund av att man också ska stötta gränspolisen i samband med de stora flyktingströmmarna.

– Människor är oroade över att vara på Örebros gator och torg, det har vi fått samtal om hela dagen, säger han. Vi försöker så gott vi kan att vara synliga och och skapa trygghet.

Många vill inte gå ut

Många vaknade upp till nyheterna om bombdåden i Paris. I bostadsområdet Vivalla räddningstjänsten rycka ut på flera anlagda bränder natten till lördagen. Därefter kom nyheten om att flera politiska partier fått sina lokaler i centrala stan vandaliserade med slagord som ”Isis-parti”.

Flera människor som SVT pratat med har också uttryckt olust och oro för att gå ut.

– Vi har vidtagit åtgärder som vi anser är behövliga, säger Henrik Dahlström. Exakt vad det är kan jag inte tala om av just säkerhetsskäl. Men vi får just nu hela tiden hjälp att dra de korrekta slutsatserna av det som händer här och hur vi ska hantera det.

Inga uttalade hot

Han understryker också att det brott som har skett i Örebro är skadegörelse, inget hot har riktats mot vare sig enskilda företrädare eller grupper som företräder de politiska partierna.

– Samtidigt är det ovanligt att ett partis lokaler blir vandaliserat på det här sättet, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.