Foto: Johannes Weckström / SVT

Problem med buller och luftföroreningar på förskola

Uppdaterad
Publicerad

De 48 barnen på förskolan Kameleonten i Örebro utsätts dagligen för buller och luftföroreningar. Kommer man inte till rätta med problemen så hotas förskolan av stängning. På tisdagen den 8 februari var ärendet uppe på Miljönämndens sammanträde.

Förskolan är från 1965 och hette tidigare Sidensvansen. Den ligger nära den hårt trafikerade Rudbecksgatan i Örebro och granne med en mack. 2012 renoverades förskolan och fick namnet Kameleonten. Men det var först årsskiftet 2013/2014 som Miljönämnden började ifrågasätta miljön som barnen vistas i.

Litet avstånd till mack

Bullernivåerna ligger över gränsvärdena och luftföroreningarna tangerar dem. Och en stor oro är macken, bland annat på grund av risken för brand, men framförallt risken för explosion eftersom macken förvarade gasoltuber bara några meter från förskolan.

– Men den risken är undanröjd nu. I fredags flyttade man på gasoltuberna och räddningstjänsten säger att risken för explosion är mycket liten nu. Men vi vill att Förskolenämnden utreder hur stor brandfaran är vid macken och om den är stor vill vi ha förslag på åtgärder, säger Per Lilja (S), Miljönämndens ordförande.

Tidigare känt problem

Ärendet har alltså pågått i över två år med utredningar och Förskolenämnden har nu till den 20 februari på sig att lämna in kompletterande förslag på åtgärder för att trygga barnens miljö. Samtalen mellan Miljönämnden, Förskolenämnden och Räddningstjänsten har intensifierats fram till dess. Margareta Borg är skol- och förskolechef och hon säger att man jobbar på att ta fram bra åtgärder.

– Det är en väldigt attraktiv förskola med högt tryck och ärendet har dragits i långbänk, men vi jobbar på det här. Vi har förslag om ett förstärkt bullerplank och så tittar vi på att eventuellt ha en mur mot macken. Men vi är också medvetna om att vi kanske inte löser det här, säger Margareta Borg, skol- och förskolechef i Örebro.

– Det är ett väldigt stor behov av förskoleplatser och det gör att vi vill ju verkligen hitta en bra lösning, men inte till vilket pris som helst, naturligtvis. Det absolut viktigaste är att barnen är säkra och det backar vi inte på, säger Per Lilja (S).

Beslut om Kameleontens framtid tas under våren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.