Foto: SVT

”Psykiska ohälsan hos tjejer har ökat”

Uppdaterad
Publicerad

Många tjejer som mår dåligt vänder sig till landets tjejjourer för att få någon att prata med. Och samtalen blir bara fler och fler – så även i Örebro.

Tjejer mellan 12 och 20 år kan höra av sig, via telefon eller chatt, för att få prata om allt från kroppsfrågor till sexuellt våld. Men oftast handlar det om psykisk ohälsa.

– Det vi har som syfte och det vi alltid gör är att lyssna och lyssna. Det är det viktigaste, så att tjejen själv får förmedla det hon vill. Vi sätter inga krav på motprestationer och det är någonting som vi ser är uppskattat, säger Kristin Gager, ordförande för Örebro tjejjour.

Samtalen ökar

Och att jouren är uppskattad syns i statistiken, för antalet tjejer som hör av sig är fler än någonsin. På fyra år har antalet stödsökande ökat från cirka 200 per år till nära 600.

– Jag tror att det dels handlar om att det psykiska ohälsan hos tjejer har ökat. Sedan handlar det också om att tjejjouren.se, som är den nationella plattformen för samtliga tjejjourer i Sverige, har blivit väl etablerad. Så jag tror att vi idag är mer uppmärksammade och att unga tjejer vet att vi finns.

Fler ställer upp

Det är också fler och fler som vill ställa upp för den ideella verksamhet som Kristin Gager tycker är nödvändig.

– Vi fyller det här hålet med att vara anonym när man tar kontakt med oss. Vi vet inte vem personen är om inte den själv vill berätta det. Man kan när som helst lämna en konversation och därav blir det på den stödsökandes villkor på ett sätt som jag tror är jätteviktigt.

–Många av våra kontakter har ju en annan myndighetskontakt eller liknande, men det här blir ett komplement för det är en annan typ av samtal, säger Kristin Gager.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.