Foto: SVT

Putineffekt ger Bofors nya intäkter

Uppdaterad
Publicerad

Flera europeiska länder har påbörjat en militärupprustning för att svara upp mot hotet från öst. Det här märks bland annat på Bofors skjutfält i Karlskoga där flera utländska vapentillverkare nu står i kö för att få testa sina vapensystem.

– Det är lite otäckt det är kalla kriget mark två, det är inte vad jag vill att mina ungar ska råka ut för, säger Stefan Krol som är vd på Bofors Test Center.

På Bofors skjutfält har man i över hundra år testat olika typer av vapen och sprängämnen. Efter Rysslands anektering av Krim förra året så pratar man här om Putin-effekten.

– Vi märker det på ett ökat underlag vad gäller kunder där man redan har startat med någon form av upprustning, säger Stefan Krol.

Det handlar om länder som Tyskland, Holland, Frankrike, England och Belgien som rustar sina armeer. När det börjar bli trångt på övningsfälten i Europa så det inte bara till Karlskoga som utländska företag vänder sig utan även till Försvarets anläggningar i Vidsel och Karlsborg.

Drastiskt ökade försvarsanslag

Samtidigt så konstaterar analytikerna på försvarets forskningsinstitut att det är få länder som drasttiskt ökat sina försvarsanslag.

– Däremot är det så att det finns många skrinlagda planer som helt plötsligt har öppnats och man har börjat titta över situationen och förändra materialinköp, säger Johan Eellend som är analytiker på FOI.

För företaget i Karlskoga så innebär upprustningen nya intäkter på mångmiljonbelopp.

– Min bedömning är att vi kommer att öka med de externa kunderna med uppemot 60 procent, det tror jag.

Ser du inga problem med att andra länder testar vapen i Sverige?

– Nej, jag ser inte det. I dagsläget är alla produktioner så avancerade så att ingen kan göra det själv, säger Stefan Krol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.