Foto: Arkitektbyrån White

Så blir Örebros naturum

Uppdaterad
Publicerad

Örebro ska få sitt första naturum och under måndagen blev det klart hur det ska se ut

Fem arkitektkontor har varit med i tävlingen Naturum Oset men juryn bestämde sig till slut för att utse arkitektbyrån Whites förslag ”Mosaik” till vinnaren.

– Idag är jag extra glad för nu har vi kommit till en målpunkt och en startpunkt. Nu vet vi vilken arkitektfirma som vi ska jobba tillsammans med och vi har ett jättebra förslag, säger Tomas Bergkvist, projektledare.

Det finns idag 32 stycken naturum runt om i Sverige som ägs av Naturvårdsverket. Tanken är att verksamheten ska ge alla en möjlighet att lära sig mer om natur och miljö.

– I nästan alla län i Sverige så finns det ett naturum och egentligen kan man säga att det är någon slags utställningslokal av naturen. En introduktion till naturen som ska göra att man förstår den mer, säger Björn Sundin (S), kommunalråd.

Fortfarande återstår en hel del praktiska detaljer innan örebroarna kan besöka sitt naturum.

Bygget beräknas starta år 2016 och stå klart 2017.

Vad har det för betydelse för Örebro som stad?

– Dels är det viktigt att vi fortsätter visa att vi är en duktig friluftskommun. Att vi är duktiga på att skapa naturområden och grönska som är nära örebroana för det här ligger väldigt nära många bostäder. Men det är också viktigt för turismen, att vi har något att visa upp för våra besökare, säger Björn Sundin (S), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.