Foto: TT

Så kan nya tågsträckan se ut

Uppdaterad
Publicerad

Örebro – Oslo på en och en halv timme. Det kan bli verklighet med nya snabbtåg. Nu presenteras en översiktsplan över hur tågsträckan skulle kunna se ut.

Fem kommuner – Kristinehamn, Degerfors, Karlskoga, Lekeberg och Örebro – har tillsammans tagit fram en framtidsstudie över hur en helt ny tågsträcka mellan Värmland och Örebro län skulle kunna se ut.

Den framtida sträckningen skulle innebära att det skulle ta cirka 2 timmar och 40 minuter från Stockholm till Oslo, med sju till åtta stopp på vägen. Karlskoga skulle få en ny järnvägsstation, något som skulle få stor betydelse för Karlskogaborna.

– För Karlskoga är det här en viktig fråga. Det är få kommuner i Sverige av vår storlek som inte har tillgång till persontrafik på järnväg genom kommun, säger Sven-Olov Axelsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga.

Konkurrera med flyget

I juli 2014 påbörjades arbetet i samarbete med Norsk Bane AS. Ett grundkrav i utredningen har varit att persontrafiken ska kunna konkurrera med flyget i både tid och biljettpris mellan de två huvudstäderna Oslo och Stockholm.

Järnvägen skulle göra det enklare för pendlare mellan exempelvis Stockholm och Örebro då restiden skulle halveras. Det skulle även byggas en helt ny järnväg genom Örebro, där det skulle finnas en bana för persontåg och en annan för godståg.

– Det är bara positivt eftersom det skulle flytta på godstrafiken och även bli snabbare järnvägsförbindelser i Örebro, säger Björn Sundin (S), kommunalråd i Örebro.

Ännu ingen tidtabell

Men det är en lång väg kvar innan studien blir verklighet. Hur lång tid järnvägsbygget skulle ta och hur mycket det skulle kosta är ännu osäkert.

Det skulle även innebära flera hinder på vägen då den möjliga sträckan bland annat går igenom ett naturreservat. Så Karslogaborna kommer få vänta många år innan de får sin tågstation.

– Egentligen skulle vi vilja starta imorgon, men en demokratisk process måste ske först. Det vi gör nu kommer ske långt fram i tiden, kanske om 20-25 år, men någon måste påbörja arbetet och visa att det är möjligt, säger Sven-Olov Axelsson (S).

Här hittar du en sammanfattning av studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.