Foto: TT Bild

Så luras gamla att släppa in tjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har polisen varit ute och knackat dörr för att informera om tjuvarnas nya bluffmetoder. På väster där det bor många äldre fick många besök.

– I våras hade vi problem med folk som försökte lura äldre i sina hem och nu har det tyvärr återigen varit några anmälningar, säger tillförordnad chef bedrägeribrott Leif Lexon på polisen.

Stort mörkertal

Den här gången rör det sig om två anmälningar men mörkertalet kan vara större.

– Vi vet inte exakt hur många händelser det rör sig om eller om det är inom vissa områden för de kan ju åka runt men det är i alla fall väldigt tråkigt att folk försöker lura äldre, säger Leif Lexon.

Reparatörer som vill kolla

Han berättar att det är personer som på olika sätt utger sig för att vara någon som behöver komma in i lägenheten för att kolla något.

– Till exempel kan de säga att de är hantverkare som ska kolla elementen och när de väl är inne i lägenheten försöker de komma över bankkort eller andra värdesaker, säger Leif Lexon.

Ring och kolla

Allmänhet varnas därför för att släppa in okända. Säger sig någon vilja komma in på uppdrag av till exempel bostadsrättsföreningen eller hyresvärden utan att det kommit någon information i förväg kan det vara bra att ringa och kolla av om det stämmer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.