Foto: TT

Så undviker du att slänga mat

Uppdaterad
Publicerad

Med några enkla tumregler kan du få maten att hålla längre och därmed minska mängden mat som hamnar i komposten eller sopen. Matstrategen Elsa Fries, tipsar om hur vi minskar matsvinnet.

Till att börja med är rekommendationen att sänka temperaturen i kylskåpet till ca 4-5 plusgrader. För frysen är -18 en lämplig temperatur.

Här kommer fem snabba tips:

* Kolla på förpackningen hur varan ska förvaras bäst.

*  Mejerivaror ska in i kylskåpet så snart de använts, då kan de hålla längre än bäst före.Smaka och luka. Ägg håller flera veckor efter bästföre om de förvaras i kylskåp.

* Kött och fisk ska snabbt in i kylskåpet och går umärkt att frysa.

* Frukt och grönt är det som slängs mest. Köp inte hem mer än du hinner äta upp. Hantera dem varsamt. Vissa frukter och grönsaker ska inte förvaras i kylskåp, tex gurka, banan, ananas och aubergine.

* Använd kylväska till utflykten eller om det tar lång tid hem från affären.

Mer information om maten hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.