Foto: SVT

Sahlin hyllar Örebros arbete mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun mötte i vintras en kritikerstorm efter kontroversiella uttalanden om hjälp till IS-krigare. Men Mona Sahlin vill lyfta fram kommunens arbete. ”Trots den kritik som varit tycker jag att de är modiga”, säger Sahlin till SVT Örebro.

I Örebros kommunledning har man sedan en tid tillbaka diskuterat problematiken kring att unga män i staden rekryteras till terrorgruppen Islamiska staten (IS). Bara i år har tre män från Örebro dött när de åkt ner och stridit för IS.

En som uttalade sig för SVT Örebro var kommunalrådet Rasmus Persson (C), som då delgav informationen om att man vill försöka hjälpa de IS-krigare som återvänder till Örebro att komma i jobb och få psykologhjälp för sina traumatiska upplevelser.

Terroriströrelsen IS

Ett förslag som väckte debatt och mycket stark kritik från många håll i landet.

Lyfter fram Örebro

Men trots den starka kritik som varit vill Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, lyfta fram Örebro kommun.

– Trots den kritik som varit tycker jag att de (kommunen) är modiga. Örebro har kommit långt i sitt arbete mot människor som åker ner och krigar för IS, säger Sahlin, nationell samordnare mot våldbejakande extremism, till SVT Örebro.

Sahlin var under torsdagen på plats i Örebro för att under en konferens, på initiativ av Länsstyrelsen, diskutera extremism och utanförskap.

– Det finns olika anledningar till att man väljer att åka ner och strida för IS. Därför måste alla i samhället bli bättre på att se signalerna och hjälpas åt för att förhindra att personer vill åka ner, säger Sahlin.

Utredning pågår

Just nu pågår en snabbutredning för att se vilka möjligheter som finns för att kriminalisera resor med syfte att delta i krig. För i dagens läge är det enligt Sahlin svårt att ställa någon inför rätta.

– Det är väldigt svårt att bevisa vad du gjort och inte gjort på dina resor. Jag tycker det är viktigt med straff. Men det kan dröja flera år innan vi kan bevisa brott, och att då låtsas som att problemet inte finns är farligt. Och innan vi kan ställa någon till svars måste vi göra annat, till exempel att försöka hjälpa de som har extrema tankar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet