Foto: Jesper Mattsson/SVT

Upprörd stämning på boende

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en upprörd stämning bland personalen på Södermalmshemmet. Detta efter att dagpersonalen kan bli tvungen att jobba natt och nattpersonalen jobba dag. Och nu vill flera sluta.

Sofie Thagesson och Lotta Nilsson har precis kommit ut från mötet där de och resten av personalen på Södermalmshemmet har fått två nya schematyper att välja mellan. De innebär delade turer, fler jobbhelger och även nattpass för hela personalen.

– Man blir ledsen och arg. Man har ingenting att säga till om, det är bara att välja mellan två dåliga alternativ, säger Sofie.

– Jag kan inte jobba som det här schemat ser ut. Det går inte, säger Lotta.

Flera Lex Sarah-anmälningar

Flera i personalen hotar nu med att säga upp sig.

– Ja, det är flera stycken som sagt det. Man tröttnar på det här stället och orkar inte vara kvar, säger Sofie.

Bakgrunden är invecklad. Efter flera Lex Sarah-anmälningar för missförhållanden för de äldre anmälde Örebro kommun detta till inspektionen för vård och omsorg.

IVO inledde en utredning kring Södermalmshemmet och kom fram till att nattpersonalen behöver utökas – om inte riskerar kommunen böter om en miljon kronor.

Nu anställs 14 nya medarbetare, och de nya tjänsterna innebär schemaändringar för hela personalen.

”Inte så positivt för hälsan”

– Vi måste gå in och se på arbetsmiljön för dessa medlemmar, säger Britt-Marie Balaj på förbundet Kommunal.

– Det kan ju vara så att våra medlemmar får en sämre hälsa, för treskift vet vi alla att det inte är så positivt för hälsan att jobba.

Vård och omsorgschefen Karolina Samuelsson säger på telefon att man vill undvika gruppbildningar som kan leda till subkulturer på arbetsplatsen. Hon menar också att man inte har gått för fort fram, utan i den takt man behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.