Foto: Privat/Annika Tylleskär

Skolbarnens raketdelade inlägg

Uppdaterad
Publicerad

Kändisar, skolor och personer från andra sidan jordklotet hjälpte till i fjärdeklassarnas experiment som delades över 50 000 gånger på några dagar.

– I skolan använder vi oss mycket av internet och läsplattor i undervisningen och därför ville vi göra ett test för att eleverna skulle se hur snabbt något kan spridas på internet, säger läraren Hanna Björkman Ahlin på Stråningstorpsskolan i Karlskoga.

Fjärdeklassarna fick gissa hur många delningar inlägget som är en bild av en tavla där det står ”Kan ni dela detta så mycket ni bara kan? Så får mina elever så vad som kan hända med ett meddelande man lägger ut på nätet” skulle delas på Facebook.

– De gissade på 50-100 gånger, säger Hanna Björkman Ahlin.

Men det var ganska långt ifrån verkligheten. Efter fem dagar var inlägger uppe i nästan 54 tusen delningar och nu har det snart delas 60 tusen gånger.

–  Och om det delats så många gånger kan man ju tänka sig hur många som har sett det men inte delat, säger Hanna Björkman Ahlin.

Delningarna av inlägget har kommit från hela världen.

–  Bland annat från Taiwan och Saudiarabien. Det är flera skolor som hört av sig runt om i Världen och dansaren Tony Irving skickade en hälsning, säger Hanna Björkman Ahlin.

Hon berättar att eleverna blivit förvånade och det har blivit en hel del diskussion.

– Vi har pratat om vad som skulle hänt ifall det hade varit en bild på någon som inte ville vara med och att även om man tar bort ett inlägg så finns det kvar på internet och i sociala medier, säger Hanna Björkman Ahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.