Foto: SVT

Smartaste uppfinningen vinner

Uppdaterad
Publicerad

Skridskotork, pjäxöppnare och lösningen på sladdtrassel. Det är smarta uppfinningar som alla kommit fram i tävlingen Blixtlåset. I dag presenteras nya smarta idéer i stor regionfinal på Tullängsskolan.

Det handlar om Svenska gymnasiemästerskapen för uppfinnare, tävlingen Blixtlåset. Tvärsnytt är på plats på Tullängsskolan och följer tävlingen under dagen. Uppfinningarna visas upp i en utställning och presenteras för en jury som kommer att utse den bästa uppfinningen.

Syftet med tävlingen är att öka intresset och kvaliteten på Sveriges teknikutbildningar på gymnasienivå och därmed säkerställa ett tillflöde av kompetent och teknikintresserad arbetskraft till svenskt näringsliv och industri.

Förra året vann ett lag med en sopkomprimator, andra smarta bidrag som varit med i tävlingen är bl.a. ”forcemejseln” som drar loss rostiga skruvar och muttrar, pjäxöppnaren som hjälper frusna fingrar öppna slalompjäxorna och Tupni som tar hand om ditt sladdtrassel. Vinnare i regionfinal norr som gick av stapeln i går onsdag, är en fläktdriven skridskotork!

Riksfinal blir det i Umeå den 20 mars. Men dagens kluriga uppfinningar kommer ni kunna se i ett reportage här på webben och i våra nyhetssändningar senare under dagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.