SMHI varnar för stor brandrisk

Uppdaterad
Publicerad

Brandkåren i Örebro län har under måndagen fått rycka ut på flera bränder. Nu varnar SMHI för att brandrisken är hög.

Vid 12-tiden på måndagen larmades Nerikes brandkår ut på en gräsbrand i Vättra, söder om Hammar utanför Askersund, där det brann i ett område på cirka 50 gånger 50 meter.

Släckningsarbetet försvårades då det brann uppe på ett berg vid Vätterns strand, men till slut kunde branden stoppas.

Det var bara en av flera bränder som larmades in och under dagen gick SMHI ut med en varning om att brandrisken i länet är högsta möjliga under måndagen, men avtagande fram till fredag.

Prognosen innebär att fukthalten i fjolårsgräset är så låg att en brand lätt uppstår och sprider sig snabbt.

– Det är inget eldningsförbud men vi avråder alltid starkt från att elda när det blåser, säger Thomas Petersson, inre befäl vid Nerikes brandkår, och fortsätter:

– Det räcker med en vindpust så sprider det sig.

Under dagen har brandkåren även fått rycka ut till Hallsberg där en mindre brand brutit ut i gräset i närheten av en bilfirma och vid 13.45-tiden inkom ytterligare ett larm i Norrhammar.

– Vi har ju haft ett par mindre bränder bara i dag och så blåser det också. Man måste tänka sig för om man nu måste elda, säger Thomas Petersson.

Under måndagen orsakade även ett flertal gräsbränder stora störningar i tågtrafiken mellan Örebro och Borlänge. Tågen mellan Ställdalen och Ludvika stoppades helt och ersattes med bussar då det brann längs med spåret.

Här kan du se SMHI:s brandriskprognos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.