Foto: TT Bild

Snabbspår för utländsk vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på vårdpersonal kräver att man tänker i nya banor. På måndagen var det premiär för projektet ”snabbspår” där nyanlända med vårdutbildning snabbare ska komma in på arbetsmarknaden.

På måndagen välkomnades de 16 första personerna i projektet ”snabbspår”. De flesta av dem har nyss kommit till Sverige från Syrien. Förutom läkare består gruppen av sjuksköterskor, tadläkare och en apotekare.

– Det är en väldigt motiverad grupp, och deltagarna är otroligt tacksamma och glada över att få starta programmet och ta de första stegen på resan mot svensk legitimation, säger Hanne Randle, projektledare.

Utöver de första 16 deltagarna finns en lista på ungefär lika många som står på kö för att börja efter sommaren.

– Vi vill bli bättre på att ta tillvara på den kompetens som finns hos dem som flytt till Sverige och Örebro län, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

Konkurrensen om vårdpersonalen är stor, och det här projektet är ett sätt för att fånga upp potentiella medarbetare. För deltagarna väntar nu en intensiv tid med mycket utbildning.

– Det handlar om kunskaper om vår sjukvårdsorganisation, om politiskt styrd verksamhet, om grundläggande rutiner, smittskydd, arbetsrätt och svenska synsätt och traditioner kring teamarbete med mera, säger Hanne Randle

Mer om ”snabbspår”

En del av programmet är en så kallade intropraktik.

Det innebär att deltagarna kommer att finnas på en arbetsplats inom vården två dagar i veckan i fyra till sex månader. Övriga dagar står språkstudier vid sjukhusen på deltagarnas scheman.

Utöver intropraktiken innehåller programmet även individuellt utformat stöd som möjliggör de kompletteringar som behövs på vägen mot svensk legitimation.

När deltagarna har genomgått intropraktiken är målsättningen att de ska ha de språkkunskaper som krävs för att kunna arbeta inom svensk hälso- och sjukvård, och att de har fått en god inblick och känsla för hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar i praktiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.