Spädbarn dog i familjehem

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan dog en två månader gammal flicka i ett konsulentstött familjehem. Flickan och hennes tvillingsyster hade misshandlats vid upprepade tillfällen utan att någon upptäckt det.

Det var i augusti 2011 som en två månader gammal flicka hittades död i ett familjehem i mellersta Sverige.

Flickan hade dött av en virussjukdom, men vid en obduktion visade det sig att flickan hade både nya och gamla frakturer på skelettet. Det hade hennes levande tvillingsyster också. Båda spädbarnen hade misshandlats vid upprepade tillfällen under sin tid i familjehemmet.

SVT granskar familjehemsföretagen

Tvilling fick bo kvar med misstänkt

Efter det tragiska dödsfallet häktades den biologiska pappan misstänkt för grov misshandel. Under tiden fick den överlevande flickan bo kvar i det konsulentstödda familjehemmet tillsammans med sin biologiska mamma – trots att hon också misstänktes för misshandel.

Efter några veckor släpptes pappan eftersom det inte gick att fastslå vem som skadat barnet.

Senare under hösten, i slutet av oktober, tog Degerfors kommun beslutet att omhänderta det överlevande barnet och placera det i ett helt nytt familjehem. Denna gång utan sina biologiska föräldrar.

Placerade via ett privat företag

Tvillingsystrarna var tillsammans med sina biologiska föräldrar placerade i ett så kallat konsulentstött familjehem. Familjehemmet hade anlitats av Degerfors kommun via ett privat företag eftersom de inte hittade något kommunalt familjehem. Det är i dag en vanlig lösning bland Sveriges kommuner.

SVT:s undersökning visar att 159 kommuner anlitat familjehem via ett privat företag, på grund av brist på andra alternativ. En utveckling sex av tio socialchefer är negativa till.

Föräldrarna behövde mycket stöd

Degerfors kommun hade fått information om det problemtyngda paret redan i februari samma år. De var då gravida och sjukvården slog larm eftersom de ansåg att paret behövde mycket socialt stöd.

I mitten av juni beslutade Degerfors kommun att hela familjen skulle placeras i ett konsulentstött familjehem. Detta eftersom paret inte ansågs kunna ta hand om vare sig själva eller barnen. Det fanns en risk att barnens hälsa och utveckling skulle skadas. Kort efter beslutet föddes de båda tvillingsystrarna.

Ingen upptäckte misshandeln

Barnfamiljen bodde under sommaren i samma hus som familjehemsmamman. Samtidigt gjorde både kommunen och en konsulent från det privata företaget besök i familjehemmet vid upprepade tillfällen. Men ingen upptäckte att barnen misshandlades.

När polisen besökte familjehemmet efter dödsfallet uppgav de att rummet barnfamiljen bodde i var ”som en enda röra”. Redan två veckor innan flickan dog hade socialtjänsten i Degerfors kommun konstaterat att ”ordningen i den unga familjens rum inte varit bra”.

Socialstyrelsen riktar kritik

Efter dödsfallet gjorde Socialstyrelsen en utredning där de riktar kritik mot Degerfors kommun för hur de hanterat ärendet. Bland annat hade kommunen inte själva utrett familjehemmet innan placeringen av barnfamiljen.

Degerfors kommun uppger i efterhand att de hade kännedom om att det fanns traumatiska upplevelser i bakgrunden i själva familjehemmet, men att det inte gjorde hemmet olämpligt för uppdraget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar familjehemsföretagen

Mer i ämnet