Gruppchef Ilona Gunnersen och avdelningschef Eva Gustafsson mottog årets Diamantenpris. Foto: Region Örebro län

Städpersonal vinner pris

Publicerad

Projektet ”Slutstädning vid patientens flytt/hemgång” tog hem Region Örebro läns kvalitetspris Diamanten. Projektet som gör att vårdpersonal får mer tid för patienterna.

Inför sommaren 2014 var det svårt att rekrytera sjuksköterskor till vården. Sjukhusledningen på Universitetssjukhuset Örebro bad om hjälp för att hitta lösningar som kunde avlasta vårdpersonalen och minimera stängningen av vårdplatser under semesterperioden.

Det ledde till att projektet ”Slutstädning vid patientens flytt/hemgång” startade. Projektet innebär att städpersonal tagit över delar av den patientnära städningen och bäddningen.

Frigjort tid för vårdpersonalen

Projektet, som numera är permanentat, har gjort så att vårdpersonalen fått mer tid för patienterna och städpersonalen har stärkts i sin roll.

Juryns motivering: ”Städavdelningen har på ett systematiskt, problemorienterat och generaliserbart sätt, löst två av vårdens viktiga vardagsproblem”.

Priset består av en statyett av konstnären Karin Ward samt 50.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.