Foto: arkiv, TT

Statlig sjöräddning inte aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Staten kommer inte att ta över ansvaret för sjöräddning på Hjälmaren. Det sa infrastrukturminister Anna Johansson (S) när frågan diskuterades i riksdagen.

Orsaken till debatten var att riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell (KD) från Örebro skrivit en interpellation där han än en gång krävde att staten skulle ta över ansvaret för sjöräddningen på Sveriges fjärde största sjö.

– Jag har i flera år uppmärksammat det här, ställt frågor och motionerat i riksdagen, och fått svaret att man inte vill ta ett statligt ansvar, sa han till SVT Nyheter Örebro i våras.

Ingen hör ditt nödrop

I dagsläget finns det ingen som avlyssnar den internationella nödkanalen på Hjälmaren, vilket skulle förändras om staten tog över ansvaret för sjöräddningen.

– Man kan naturligtvis tycka att Hjälmaren borde ingå i det statliga ansvaret, men man kan också tycka att en faslig massa andra sjöar borde ingå i det statliga ansvaret. Nu har man valt att göra den avgränsningen, säger Anna Johansson (S).

Hon menar att ansvaret även i fortsättningen bör ligga på kommunerna runt sjön, och att det är upp till dem att samarbete för att se till att sjöräddningen är god.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.