Foto: SVT

Stefan ska cykla jorden runt

Uppdaterad
Publicerad

Den 16:e augusti lämnar Örebroaren Stefan Sand Våghustorget i Örebro för att cykla jorden runt. Under den treåriga resan kommer han besöka över 30 länder och cykla 4.000 mil. En galen 50-års-kris säger endel – men han själv kallar det en dröm som nu går i uppfyllelse.

– Det är galet. Men det är galet att stanna i ett ekorrhjul som inte är frivilligt utan något som samhället förväntar sig att vi ska leva i. Det är nästan lika galet det.

Av den anledningen har Stefan Sand beslutat att bryta upp och starta om på riktigt. Cykelresan runt jorden inleds i augusti och väntas ta tre år. Äventyret har noga planerats i många år och i dag har han sålt av allt han äger i Sverige för att kunna genomföra resan.

– Jag kommer ju att leva på en extremt låg budget, både vad gäller mat och boende. Jag kommer tälta, laga min egen mat, lösa vattenfrågan på bästa och smidigaste sätt. Så det blir tält och spritkök, säger Stefan Sand.

Samlar till välgörenhet

Resan handlar både om personlig utveckling och välgörenhet. Under resan samlar Stefan Sand in pengar till Water Aid Foundation, en organisation som arbetar med att samla in pengar till rent vatten för jordens fattigaste befolkning. Att en del kallar projektet för en 50-årskris stopp inte honom.

– Jag tycker att hela livet kan vara en kris om man inte gör någonting utav det. Jag sitter hellre med en så kallad 50-årskris än en 70-årskris eller en 80-årskris när allt är för sent att göra, säger Stefan Sand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.