Foto: Anders Nord / SVT

Militär upprustning lockar fler till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker sig till försvaret för att genomföra militära utbildningar. På Villingsbergs skjutfält mellan Örebro och Karlskoga erbjuder man nu militär grundutbildning, GMU, med inriktning mot hemvärnet. Utbildningen har under några år bara funnits på regementerna men nu finns den återigen i Villingsberg.

– Vi är väldigt glada för att vi återigen har fått utbildningen hit, säger överstelöjtnant Bengt Fransson. Vi tror att det är viktigt att det finns en närhet, speciellt när man utbildas för att var med i hemvärnet. Hemvärnet är den lokala försvarsmakten och då ska det finnas en lokal utbildning också.

I den första gruppen finns ett 30-tal killar och tjejer som tar sina första steg på den militära banan.

– Vi har ju inte ett så stort försvar längre så vi behöver ju folk så det är ju bara att söka nu, säger Josefine Johansson som ryckte in för tre veckor sedan.

– Det händer mycket i världen just nu. Man vet inte vad som händer i framtiden så ett försvar är alltid bra att ha, säger Jakob Tharaldsson som också har påbörjat sin GMU-utbildning. 

Men det är inte bara unga som lockas enligt överstelöjtnant Bengt Fransson.

– Även lite äldre personer som kanske redan gjort en grundutbildning kommer till oss för att gå vidare, säger han. Det är därför det är så bra att det nu finns likvärdig militär utbildning på flera

håll i landet. För den som har familj och hus blir det lättare när man inte behöver åka långt bort.

Den militära upprustningen och det höjda tonläget i Ryssland gör det naturligt att tala om försvarsfrågor igen tror Bengt Fransson. Men många ser helt enkelt en militärutbildning som ett sätt att hjälpa till.

– Det är militären och hemvärnet man vänder sig till när det gäller statligt hjälparbete. Både när det gäller försvunna personer eller sådana händelser som skogsbranden i Västmanland, säger Bengt. Många som kommer till oss vill framför allt kunna bidra i samhället.

Synen på hemvärnet har förändrats menar Sara Eklund som är instruktör på Villingsberg.

– Ser man till de senaste tio åren så har framförallt medelåldern sjunkit väldigt mycket. Det här är arton-nittonåringar som har siktet inställt på hemvärnet så det är därför de har sökt grundutbildningen och det är stor skillnad till hur det var förr. Då blev man placerad i hemvärnet efter det att  krigsplaceringen upphört.

Om ett år så räknar Bengt med att utbildningen kommer förlängas från tre till fyra månader.

– Vi tittar också på vilka befattningsutbildningar som kan genomföras här så vi ser verkligen fram emot att de här besluten fattas och att vi kan utveckla verksamheten här i Villingsberg, säger Bengt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.