Foto: SVT

Stort utsläpp i Guldsmedshyttan

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort utsläpp av ett hälsovådligt ämne i företaget Global Castings gjuteri i Guldsmedshyttan inträffade under natten mot söndagen.

Någon gång runt klockan ett natten till söndagen läckte åtta ton av en vätska innehållande det hälsovådliga ämnet Beranol KW235 ut i dagvattensystemet och vidare ut i sjön Råsvalen på Global Castings fabrik.

– Det är ett tillsatsämne som används vid gjutning av järn. Till stor del består ämnet av alkoholer och det är blandbart med vatten, säger Anders Larsson, räddningschef i beredskap vid Nerikes Brandkår.

Trasig givare

Ämnet pumpas från en 20-tons tank till en mindre dagtank i processen och det är enligt räddningsjänsten sannolikt en felaktig givare som inte stängt av en ventil som orsakade utsläppet.

Ämnet är starkt luktande och hälsovådligt, men nedbrytbart.

– Vi vet än så länge inte konsekvenserna. Men klart är att ämnet har runnit ut i avloppet och vidare ut i vattnet. Företaget har varit i kontakt med Länsstyrelsen och kommunen och en restvärdesledare är inkopplad, säger Anders Larsson.

Anmälan om brott är upprättad

Global Castings i Guldsmedshyttan utför gjutningar bland annat för vindkraftsindustrin och läckaget inträffade vid en maskin som används för att göra gjutformar i sand. Polisen har upprättat en anmälan om brott mot miljöbalken och ärendet har lämnats till miljöåklagare.

– Länsstyrelsen bedömer inte läget som akut. De har varit i kontakt med oss och räddningstjänsten. Produktionen ligger nere och vi kommer att sanera inomhus. Vi har skickat ut säkerhetsdatablad till berörda myndigheter och kommer under veckan att kontakta miljömyndigheten, säger företagets vd Torbjörn Rudqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.