Foto: Privat

Tivedsvarg överkörd i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Det var en genetiskt viktig varg från Tiveden som blev överkörd i Oskarström utanför Halmstad i somras. Totalt har nu sex av vargvalparna från reviret dödats.

Vargvalparna från reviret i Tiveden är enligt Naturvårdsverket viktiga för att minska inaveln och stärka vargstammen. Föräldrarna vandrade in i Sverige vintern 2013 och flyttades till Tiveden. Hittills har de fått två kända valpkullar varav sju är identifierade med hjälp av DNA.

Ingen valplycka

Men valplyckan har uteblivit. Sex av vargvalparna har dödats, tre har skjutits i skyddsjakt och tre har dödats i trafiken.

Den senaste valpen omkom i somras efter att ha blivit överkörd av en bil i Oskarström utanför Halmstad. Det visar ett DNA-prov som Naturvårdsverket tagit på den döda vargen. Samtidigt har ingen av valparna bildat eget revir än.

Naturvårdsverket skrev i en utredning nu i oktober att det behövs minst 300 vargar i Sverige för att inte hota bevarandestatusen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.