Den överviktiga hunden blev ordinerad smärtstillande och dietfoder men gick trots det fortfarande upp i vikt. Hunden på bilden är dock inte samma hund som nämns i artikeln. Foto: Leif R Jansson/TT

Tjock hund skulle banta – blev fet

Uppdaterad
Publicerad

Hunden var så pass kraftigt överviktig att den knappt kunde stå. Nu prickas en veterinär i länet efter behandlingen.

Det är länsstyrelsen Örebro län som anmält två veterinärer i de södra delarna av länet för felbehandling en kraftigt överviktig hund.

När ägarna tog med sig den då nio år gamla hunden till kliniken sommaren 2012 bedömdes den ha en övervikt på drygt 13 kilo och kunde knappt stå upp. Som behandling ordinerades dietfoder och recept på två sorters smärtlindrande medicin. Hunden vägde då 33,6 kilo och borde egentligen väga cirka 20 kilo.

Efter ett par återbesök hade hunden lyckats banta ner sig 1,6 kilo och verkade ha mindre ont och ordinerades fortsatt bantning och smärtlindrande tabletter för sammanlagt 300 dagar.

Gick upp i vikt

Två år senare, vid ett återbesök, konstaterades dock att bantningen gått i fel riktning. Hunden var nu jättetjock och hade gått upp i vikt till hela 36,4 kilo. Men behandlingen blev densamma och smärtlindrande tabletter skrevs ut för ytterligare 50 dagar.

Länsstyrelsen anser att veterinärernas behandling av hunden ”strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet” eftersom hunden endast behandlades med smärtlindrande medicin och råd om bantning trots att återbesöken visade på fortsatt viktuppgång.

Av journalen framkom heller inte att veterinärerna gjorde någon mer undersökning eller provtagning med tanke på hundens ålder och skick.

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård delar därför ut en erinran till en av de inblandade veterinärerna. Den andra undgår dock disciplinpåföljd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.