Polisbilen som de två mördade poliserna färdades i. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tony Olsson kan få friare permissioner

Uppdaterad
Publicerad

Tony Byström, mer känd som Tony Olsson, dömdes år 2000 till livstids fängelse för bankrån och medverkan i morden på två polismän i Malexander den 28 maj 1999. Nu kan han får friare permissioner.

I den senaste riskbedömningen av Rättsmedicinalverket menar man att Tony Byström har uppvisat gott uppförande på anstalten i Kumla de senaste åren. Därför föreslås nu att han ska ges möjlighet till permission under friare villkor än tidigare.

Tony Byström har vid två tillfällen, 2011 och 2013, ansökt om att få sitt livstidsstraff omvandlat till tidsbestämt, men har fått avslag båda gångerna. Risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag ansågs då vara för hög.

Tony Byström vistades de första tio åren på flera olika säkerhetsavdelningar till följd av massiv misskötsamhet. Bland annat åtalades han för mordbrand 2004, men friades av tingsrätten. Samma sommar rymde han från Hall och hotade personalen med en insmugglad pistol. Därefter blev Byström placerad i isolering i närmare två år.

När Byström efter några tagar greps och återvände till Kumla uppger han att han blev frälst och menar att det har varit av stor betydelse för honom. Misskötseln fortgick, men i mindre utsträckning än tidigare.

Hösten 2010 förflyttades han till Kumlas normalavdelning, och under 2013 gifte han sig med den kvinna han har varit förlovade med sedan 2012. I fjol blev makarna föräldrar.

Utdrag från riskbedömningen

”Sammanfattningsvis noteras att Byström fortsatt uppvisa god skötsamhet, medverkat i relevant programverksamhet, bedrivit studier och upprätthållit sitt prosociala nätverk”

”Byström uppges inte längre dras med i negativa incidenter utan att han sedan några år tillbaka istället drar sig undan eventuella konfliktsituationer.”

Malexandermorden i korthet

Den 28 maj 1999 rånade Tony Olsson tillsammans med Andreas Axelsson och Jackie Arklöv Östgöta Enskilda Bank i Kisa. De lämnade banken med över 2,5 miljoner kronor och därefter följde en dramatisk polisjakt. I Malexander stannade rånarna bilen och skjöt två polismän till döds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.