Foto: Thomas Wedin

Trafikanter möts av nazistpropaganda

Publicerad

Trafikanter mellan Askersund och Hallsberg möts av nazistpropaganda. Det har gått över tio dagar sedan klottret först anmäldes – trots det har inget hänt.

I minst 13 dagar har trafikanter på riksväg 50 utanför Ingelsby mellan Askersund och Hallsberg mötts av ett bullerplank där någon klottrat hakkors och texten ”ein reich ein volk”.

Planket tillhör Trafikverket, och enligt utredaren på Polisen fick verket vetskap om klottret den 15 maj. De uppgifterna kan Ida Eriksson, projektledaren för Trafikverkets driftsområde Hallsberg, däremot inte bekräfta.

– Jag fick vetskap om klottret i mitten av förra veckan, men först i fredags berättade driftsentreprenören att det rörde sig om nazistiska inslag, säger hon.

Brottet polisanmäldes den 12 maj och rubricerades som hets mot folkgrupp, men den förundersökningen lades ner i brist på bevis. Enligt polisutredaren Karin Eldblom är det många som har reagerat på klottret.

– Det är många som har ringt till oss och de känns oroande att det fortfarande står så, säger hon till SVT Nyheter Örebro.

Enligt Trafikverket ska klottret tas bort under måndagseftermiddagen eller tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.