Foto: SVT

TV-spelsturnering ska locka fler pojkar

Uppdaterad
Publicerad

Under höstlovet har det tävlats i tv-spel på stadsdelsbiblioteken runt om i Örebro, en aktivitet som är ett sätt att locka fler pojkar till biblioteken.

– Mina vänner berättade om turneringen och jag blev sugen, säger Mohammed Ahmed strax innan han går in och vinner sin första match i fotbollsspelet.

Flickor och pojkar spelar lika mycket

Naomy Mpumpa har aldrig spelat fotbollsspelet som turningsdeltagarna tävlar i utan är på plats för att testa på. Hon är där med tjejkompisen Sabrin Abdi som är en aktiv TV-spelare.

– Ofta känns det som att man vill spela mer, bersättar Sabrin.

Mätningar visar att flickor och pojkar spelar Tv-spel lika mycket upp till tretton års ålder. Under lovet har det dock varit flest pojkar som deltagit och de är en målgrupp som biblioteken gärna vill nå.

Vill locka fler till biblioteken

– Det är ganska svårt att nå ungdomar så det här är ett led i att fånga den målgruppen, berättar bibliotekarien Moa Törnquist.

Det är för andra året i rad som tävlingen arrangeras och i år har samtliga stadsdelsbibliotek varit med och haft en deltävling. Finalen hålls i Kulturhusets aula i slutet av november och då möts totalt 12 finalister.

Deltagarna tävlar på samma villkor oavsett kön eller ålder men det finns knep för att lyckas som TV-spelare.

”Skjut inte hela tiden”

– Man ska inte skjuta hela tiden utan passa emellan spelarna istället för att bara skjuta, tipsar Musa Gjemaj.

Musa är inte den enda som har goda råd att dela med sig av kompisen Abbe fyller i.

– Man måste spela mycket och ofta. Ska man bli bra måste man lägga ned mycket tid på spelet, säger Abdirahman Aweys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.