Tekla Alsbjer och Axel Frick kandiderar till Örebropartiet. Foto: SVT

Ung Vänster stänger av flera Örebromedlemmar

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmarna i Ung Vänster som kandiderar för konkurrerande Örebropartiet riskerar nu uteslutning.

Tre medlemmar i Ung Vänster i Örebro har nu stängts av inför rikstinget som hålls i helgen.

– Anledningen är att alla tre kandiderar till kommunfullmäktige för Örebropartiet, förklarar förbundssekreterare Hanna Cederin. Det innebär att vi inlett ett uteslutningsärende mot dem som förbundsstyrelsen fattar beslut om inom ett par veckor. Fram till uteslutningen får medlemmarna naturligtvis möjlighet att yttra sig.

Turbulensen i Vänsterpartiet

Riskerar uteslutning

Enligt Cederin är Ung Vänsters stadgar väldigt tydlig: man kan inte vara medlem i Ung Vänster och samtidigt vara medlem i ett annat parti än vänsterpartiet.

Men två av de medelemmar som nu riskerar uteslutning, distriktsordförande Axel Frick och klubbordförande Tekla Alsbjer, har tidigare uppgett till Tvärsnytt att de inte är medlemmar i Örebropartiet utan bara står på valsedeln.

– Ja det kanske de hävdar, säger Hanna Cederin, men jag har mycket svårt att se hur man stå på en valsedel och inte driva det partiets politik.

Inte varit demokratiskt valda

Avstängningen innebär också att medlemmarna blir entledigade från sina poster. Men enligt Hanna Cederin är varken distriktsorförande eller klubbordförande demoktratiskt valda till sina poster.

– Det har inte hållits några årsmöten på två år i Örebro, säger hon, så de här personerna som utger sig för att vara ordförande trots att det inte är giltiga val som hållits. Nu måste vi se till att det blir ett nytt årsmöte så vi kan välja in personer som vill jobba för förbundet.

Enligt Vänsterpartiets kansli har Axel Frick nu begärt utträde ur partiet. Tekla Alsbjer har uppgett för Tvärsnytt att hon gjort samma sak.

I januari uteslöts Markus Allard ur Ung Vänster och Vänsterpartiet. Dagens ärenden hoppas Hanna Cederin blir slutet på en turbulent tid i Örebro.

– Vi har varit med om det tidigare att medlemmar i Ung Vänster utnyttjat sin position för att starta något nytt. Nu ser vi fram emot att kunna starta på allvar med valrörelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen i Vänsterpartiet

Mer i ämnet