WHO listar kött som cancerframkallande

Uppdaterad
Publicerad

Charkuteriprodukter – som korv, bacon, skinka och pastejer – orsakar cancer, slår WHO fast. Detta är första gången som livsmedel listas som cancerframkallande, vid sidan av ämnen som arsenik och rökning.

När det gäller övrigt rött kött – det vill säga kött från nöt, gris och lamm – är bevisen inte lika entydiga. Därför nöjer sig organisationen med formuleringen att dessa livsmedel ”troligen orsakar cancer”.

Än så länge vet inte forskarna exakt vad som är den ohälsosamma beståndsdelen i rött kött och charkprodukter. Men sammantaget ger de en ökad risk för ändtarms- och tjocktarmscancer.

Samverkande faktorer

– Man misstänker att det är ett antal faktorer som samverkar i rött kött och, framför allt i charkprodukter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket, till TT.

Han säger att de största riskfaktorerna i kött och charkprodukter är sådant som är kopplat till järn, fett, heterocykliska aminer, kolesterol, salt, protein, virus samt nitrit och nitrosaminer.

– Allt det här finns i charkprodukter och rött kött. Man har inte kunnat peka på vilken eller vilka av dem som skulle vara avgörande för cancerriskökningen, säger Bjerselius.

Enligt honom ger forskningen inget stöd för att vissa charkprodukter skulle vara mer skonsamma än andra; ekologisk eller traditionell produktion spelar ingen roll.

500 gram per vecka

Man väntar också på en ny studie som ska komma i den vetenskapliga tidskriften Lancet om rött kött och charkprodukter.

– Vi får kika på om det ger oss anledning till att omvärdera våra råd eller ta fram nya eller mer specifika råd, säger Bjerselius.

Sedan flera år rekommenderar den internationella cancerforskningsfonden WCRF att man inte ska äta mer än 500 gram tillagat rött kött i veckan.

En kartläggning av Livsmedelsverket utförd 2010-2011 visar dock att vi svenskar, både kvinnor och män, äter betydligt mer rött kött i veckan än så.

Ämnen tillsätts för att skydda mot bakterier

Heterocykliska aminer bildas när man röker kött och nitrosaminer är en följdreaktion av att man tillför nitrit.

Dessa faktorer, tillsammans med salt, finns bara i charkprodukter och alltså inte i rött kött.

Gemensamt för dem är att de tillsätts för att ge en konserverande effekt.

Man gör detta för att ta död på bakterier.

Rökningsprocessen sker också för att höja smaken.

Källa: Livsmedelsverket/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.